Konservatif diş tedavileri, diş çürümesini önleme çabasından başlar. Mevcut diş çürüklerinin ilerlemeden en erken dönemde tedavisinin yapılması, diş çürüğünün temizlenmesi ve dolgu uygulamasının gerçekleştirilmesi de konservatif diş hekimliği kapsamında gerçekleştirilen işlemlerdir. Dolayısıyla dişin eski fonksiyonlarına yeniden kavuşmasını sağlamak da bu alanda değerlendirilir. 

Dişte Neden Çürüme Meydana Gelir? 

Diş çürümelerinin nedenlerine bakıldığında karşımıza 4 temel unsur çıkıyor. Bunlar; 

  • Tükürük

  • Yiyecek kalıntıları

  • Bakteriler

  • Asit 

Bu 4 faktör, diş yapısına ve aynı zamanda diş etlerine zamanla zarar vermeye başlıyor. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi durumunda da diş çürükleri kısa sürede oluşuyor. Ağız içerisinde çok sayıda bakteri bulunur. Bu bakterilerden bazıları faydalı, bazıları ise zararlıdır. Şekerli gıdalar tüketildiğinde bakteriler şekeri aside dönüştürür. Bu da ağızda plak oluşum sürecini bir hayli hızlandırır. Bazı bakteri türleri ise ağız içerisinde bulunan asit tarafından dişlerin zarar görmesini önlemeye çalışır. Ağız ve diş temizliğinin yapılması durumunda ağızdaki zararlı bakterilerin birikimi de engellenir. 

Diş taşları özellikle diş temizliğini ihmal eden ya da doğru şekilde yapmayan kişilerde yaygın görülür. Diş taşları zamanla diş plaklarına dönüşür ve plaklar da diş minesini aşındırmaya başlar. Diş minesinin aşınması, hızlı bir şekilde diş çürüğü oluşmasının başlıca nedenlerinden biridir. İşte bu nedenle ağız ve diş hijyenini sağlamak, diş çürüklerini önleyebilmek adına en önemli unsurdur. 

Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir? 

Dişte çürüme meydana geldiğinde bu çürümenin ne gibi belirtiler göstereceği hem çürüğün nerede olduğuna hem de boyutuna bağlı olarak değişiyor. Genel olarak diş çürümesi semptomları şu şekildedir: 

  • Dişte daimi bir ağrı 

  • Dişte sadece ısırma ya da çiğneme sırasında ağrı olması

  • Çürük olan bölgede hassasiyet

  • Diş renginde değişim olması

  • Dışarıdan bakıldığında dişte delik ya da madde kaybının olması 

Konservatif Diş Hekimliği Kapsamında Uygulanan Diş Çürüğü Tedavisi 

Dişte meydana gelen çürükler çoğu zaman diş hekimi tarafından yapılan muayene ile tespit edilir. Ancak çürüğün ne kadar ilerlediğinin belirlenmesi için görüntüleme tetkiklerinin yapılmasına da ihtiyaç olacaktır. Bu sayede diş köklerinin de kontrol edilmesi, çürükten etkilenip etkilenmediğinin belirlenmesi mümkün olabilir. Diş çürüklerinin tedavisine öncelikle çürüğün temizlenmesi ile başlanır. Sonrasında ise aşağıdaki prosedürlerden uygun olan yöntem tercih edilir ve tedaviye bu yöntemde devam edilir. 

  • Dolgu 

Çürük alanın temizlenmesinin ardından dişte bir boşluk kalır. Dişin eski fonksiyonlarına kavuşabilmesi için bu boşluk alanın doldurulması gerekir ve bu noktada da devreye dolgu materyalleri girer. Çok sayıda farklı dolgu maddesi günümüzde rahatlıkla kullanılabiliyor. Hastanın talepleri ve diş hekiminin uygun gördüğü bir dolgu materyali tercih edilerek dolgu işlemi gerçekleştirilir. 

  • Kron

Her diş çürüğünde kron uygulamasının yapılmasına gerek duyulmaz. Sadece çürüğün çok fazla ilerlemiş olduğu durumlarda bu uygulamadan faydalanılır. Dişten fazla oranda madde çıkarılması gerektiğinde kron ile dişe destek verilir. Dişin çevresinin sarılması sayesinde dişin ısırma ve çiğneme gibi işlevlerinde de herhangi bir kayıp meydana gelmez. 

  • Kanal Tedavisi 

Diş çürüğünün dişin sinir kısmına kadar ilerlemiş olduğu durumlarda kanal tedavisinin yapılmasına gerek duyulur. Diş köklerinin kurtarılması için kanal tedavisi yapılır ve kan damarları dokuları ile çürükten hasar gören sinirler çıkarılır. Şayet enfeksiyon tespit edilirse ilaç tedavisi de uygulanır. 

  • Erken Tedavi 

Eğer hasta diş çürümesinin başladığı dönemde yani erken evrede diş hekimine başvurduysa bölgenin florür tedavisi ile güçlendirilmesi sağlanır. Böylelikle diş minesinin eski formuna yeniden kavuşması mümkün olur ve dolayısıyla çürümenin ilerlemesinin de önüne geçilmiş olur. 

UZMAN MAKALELERİ
UZMAN MAKALELERİ
Ağız ve Diş Tedavileri ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası uzman tedavileri sayfamızda. Keşfet!
Uzman Makaleleri