Diş eksikliği tedavisi, çeşitli nedenlerle diş kaybı yaşayan yahut doğuştan diş eksikliği problemi olanlar için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişler hem ısırma ve çiğneme fonksiyonları, hem sorunsuz konuşabilme yetisi hem de estetik açıdan önemlidir. Sadece tek bir diş eksikliği dahi bazı sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda diş eksikliği kişinin psikolojik açıdan da kendini kötü hissetmesine ya da özgüven sorunları yaşamasına yol açabiliyor. Dolayısıyla diş eksikliği tedavisi sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da önem taşıyan bir tedavidir. 

Diş Eksikliği Neden Ortaya Çıkar? 

Pek çok farklı nedene bağlı olarak diş eksikliği yaşanabilir. Öncelikli neden ise ağız ve diş temizliğinin, bakımının ihmal edilmesidir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile diş yüzeylerinin ve diş aralarının temizlenmemesi, ağız içerisinde zararlı bakteri oluşumuna sebebiyet verir. Bu da diş çürüklerine ya da diş eti hastalıklarına neden olabiliyor. Sağlıksız ya da tek yönlü beslenme de diş kaybının nedenlerinden bir diğeridir. Aşırı düzeyde şeker tüketen kişilerde diş çürükleri daha sık görülür ve zamanında tedavi yapılmaması durumunda da diş kurtarılamayabilir. 

Bazı ilaçların kullanımı ya da bazı hastalıkların tedavisi, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu durumdan kaynaklı olarak da diş kayıpları meydana gelebiliyor. Uykuda dişleri gıcırdatmak ya da gün içerisinde sürekli olarak dişleri sıkmak gibi alışkanlıkların da dişlerde problem oluşmasına yol açtığını belirtmeliyiz. Sert cisimleri dişle kırmaya çalışmak da benzer sorunları ortaya çıkarıyor. Doğuştan diş eksikliği durumu da söz konusu olabilir. 

Diş Eksikliği Tedavi Yöntemleri Neler? 

Eksik diş sorununu gidermeye yönelik olarak en sık uygulanan tedavi implant oluyor. Titanyum materyalden üretilen ve vidaya benzeyen yapay diş kökleri çene kemiğine yerleştiriliyor. Sonrasında protez diş bu köke oturtuluyor ve böylelikle bir ya da birden fazla sayıda diş eksikliğinin giderilmesi sağlanıyor. Doğuştan eksik diş sorunu olması durumunda ise diş telleri ya da dişlere ek kalıplar yapılması gibi daha farklı tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Aynı zamanda doğuştan eksik diş olması durumunda da implant tedavisinden rahatlıkla faydalanılabileceğini belirtelim. 

İmplant tedavisine alternatif olarak çok sayıda diş kaybının olduğu ilerleyen yaşlarda hareketli protez diş kullanımının da mümkün olduğunu belirtmeliyiz. Hareketli protez dişler hastaya özel olarak hazırlanıyor. Öncesinde ağız içerisinden ölçü alınıyor ve sonrasında bu ölçüye uygun olarak şekilde protez dişlerin hazırlanması sağlanıyor. 

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir? 

  • Sabit protez diş

  • Hareketli protez diş

  • Total protez diş

  • Parsiyel protez diş

  • İmmedial protez diş

  • Diş üstü protezler 

  • İmplant üstü protezler 

Protez Dişlerin Avantajları Neler? 

Protez dişlerin sunduğu en önemli avantaj, dişlerin işlevlerinden tam olarak faydalanmayı sağlıyor olmalarıdır. Hastalar çiğneme ve ısırma gibi diş eylemleri sırasında eksik dişten kaynaklanan çeşitli sorunlar yaşamaktan kurtulabilirler. Haliyle beslenme konforu da artar. Estetik kaygıların ortadan kalkıyor olması da protez dişlerin sağladığı avantajlar arasında bulunuyor. Çok sayıda kişi gülme ya da gülümseme sırasında eksik dişin görünmesinden endişe ediyor. Oysa günümüzde son derece doğal bir görünüm sunan protez dişler sayesinde estetik kaygılar da ortadan kalkabiliyor. 

Hastaların protez dişlere alışma süresi gayet kısa oluyor. Bu da önemli bir avantajdır çünkü kısa bir adaptasyon sürecinin ardından protez dişler tıpkı doğal dişler gibi sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Son olarak günümüzde protez dişlerin çok daha dayanıklı malzemeler kullanılarak üretildiğini de belirtmeliyiz. Bu sayede protezlerin uzun ve sorunsuz bir kullanım ömrü sunmaları da mümkün hale geliyor. 

UZMAN MAKALELERİ
UZMAN MAKALELERİ
Ağız ve Diş Tedavileri ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası uzman tedavileri sayfamızda. Keşfet!
Uzman Makaleleri