Çocuk diş hekimliği olarak da bilinen pedodonti, 12 yaşına kadar olan çocukların dişlerinin korunmasını ve mevcut diş problemlerinin tedavi edilmesini kapsayan bir alandır. Çocukların sadece süt dişlerinin değil daimi olan dişlerinin de korunmasını sağlayan tedavilerin ve uygulamaların yanı sıra mevcut diş çürükleri ya da travmalara bağlı diş sorunlarının giderilmesi de bu kapsamda yer alıyor. Aynı zamanda kalıtımsal olarak ortaya çıkan problemlere yönelik tedaviler de uygulanıyor ve çocukların daha sağlıklı bir diş yapısına kavuşması hedefleniyor. Özellikle önleyici kategoride yer alan uygulamalar sayesinde çocukların ileri yaşlarda diş problemleriyle karşılaşma olasılıkları da minimum seviyeye çekilebiliyor. 

Pedodonti Kapsamında Hangi İşlemler Yapılır?

Çocuk diş hekimliği kapsamında sıklıkla gerçekleştirilen işlemler şöyledir: 

  • 0-12 yaş arası çocukların ağız ve diş bakımı 

  • Diş sağlığına ve gelişimine uygun beslenme önerileri 

  • Çocuk protezleri 

  • Diş çekimi  

  • Diş travması tedavisi 

  • Kanal tedavisi 

  • Amputasyon işlemi 

  • Dişlere zarar verebilen bazı alışkanlıkların ortadan kaldırılmasına yönelik tedaviler

  • Yer tutucular 

  • Diş çürümesini önlemeyi hedefleyen işlemler 

  • Bazı restoratif tedaviler 

Elbette bu alanda hastalar, çocuklar olduğundan diş hekimleri tüm tedavi ve işlemleri olabildiğince oyuna çevirerek gerçekleştirir. Bu sayede çocuklarda dental fobi oluşmasının önüne de geçilmeye çalışılır. Dental fobi genellikle çocuk yaşta ortaya çıktığından diş hekimlerinin çocuklar ile sağlıklı bir iletişim içerisinde olması da büyük önem taşır. Ailelerin diş sağlığı ve diş temizliği konusunda bilgilendirilmesi de sağlanır. 

Pedodonti Alanında Uygulanan Koruyucu Önlemler Nelerdir? 

Bu alanda gerçekleştirilen koruyucu statüsündeki işlemlerin temel amacı diş sorunlarının ortaya çıkmasını önlemektir. Bir anlamda olası sorunlara yönelik çeşitli tedbirler alındığını söyleyebiliriz. Bu tedbirler çocukların büyüdüklerinde daha sağlıklı dişlere sahip olmalarını sağlar. Sadece çocukluk döneminde değil yetişkinlik döneminde de olası diş problemleri ile karşılaşma olasılığını belirgin bir seviyede düşürür. Flor uygulaması, koruyucu diş hekimliği kapsamında sıklıkla gerçekleştirilen işlemlerden biridir. Fissür örtücü işlemler de bu kapsamda değerlendirilir. 

  • Flor Uygulaması 

Bu uygulamada kullanılan flor adlı madde dişlerin güçlenmesini sağlar ve diş çürüklerinin meydana gelme olasılığını da düşürür. Dişler yeni çıktığında çürük oluşma riski yüksektir. Daha güçlü bir diş yapısı elde edilmesi için flor uygulaması gerçekleştirilir. Böylelikle diş minesinin etrafında çürüklere karşı adeta bir koruma kalkanı oluşturulur. Dişi asitlerden de koruyan ve çürük riskini % 40 düşüren bu uygulamanın 6 ay, 1 yıl ya da 2 yılda bir uygulanmasında fayda olacaktır. Flor uygulaması diş çürüklerinin başlangıç aşamasında gerçekleştirildiğinde bile çürüğün ilerlemesini durduruyor. Son derece etkin olması, sıklıkla bu uygulamanın yapılmasını da beraberinde getiriyor. 

  • Fissür Örtücü Uygulama

Bu uygulamanın amacı ise dişlerdeki oyukları kapatmaktır. Dişlerde özellikle çiğneme fonksiyonu sırasında kullanılan yüzey kısımlarında oyuklar oluşabiliyor. Bu oyukların kapatılması için de fissür örtücü uygulama gerçekleştiriliyor. Uygulama, dişlerdeki bu oluk kısımlara bakteri yerleşmesini önleyerek diş çürüklerinin oluşmasını da engellemiş oluyor. Çocuklarda bu işlem 6 yaşından sonra yapılabilir ve mutlaka 6 ayda bir düzenli olarak diş kontrolünden geçirilmesi gerekir. Elbette fissür örtücü uygulamanın dişlere, diş etlerine ya da ağız içerisindeki yumuşak dokulara hiçbir zararı bulunmaz. Bu uygulamalarda kullanılan materyallerin sağlığa zararı yoktur ve uzun yıllardır güvenle kullanılır. 

Pedodontide Uygulanan Amputasyon Nedir? 

Dişte kırılma olması, diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gibi durumlarda dişin kurtarılması mümkün olmadığında tercih edilen işlemdir. Sinir dokusunun enfekte kısmının uzaklaşması sağlanır ve sağlıklı olan bölümler de korunur. Bölgenin uyuşturulması sonrasında yapılan amputasyon işlemi sırasında çocuklar hiçbir acı ya da ağrı hissetmezler. 

UZMAN MAKALELERİ
UZMAN MAKALELERİ
Ağız ve Diş Tedavileri ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası uzman tedavileri sayfamızda. Keşfet!
Uzman Makaleleri