Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuk süt dişleri çıkmaya başladıkları ilk andan itibaren geceden önce temiz bir bezle silinerek temizlenmelidir. Çocuk el oryantasyonunu sağlamaya başlayınca hemen diş fıçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Önce macunsuz bir diş fırçası kullanılmalı, 4 yaşından itibaren ise florlu bir macun kullanılmalıdır. Süt dişleri daimi dişler gelene kadar çiğneme görevini yapmakta ayrıca gelecek olan daimi dişlerin düzgün sürmesi için rehberlik yapmaktadırlar. Bu yüzden oldukça önemlidirler.

Süt dişlenmenin tamamlanmasından sonra çocuklar altı ayda bir pedodontiste kontrole getirilmelidir. Bu kontrollerde çocuklarda oluşması muhtemel problemler önceden tespit edilip müdahele edilebilir. Flor jel, flor vernik, fissür sealant gibi koruyucu işlemler uygulanabilir.

Fissür Sealant Nedir?

Yeni sürmüş daimi azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde bulunan küçük oluklara fissür denilmektedir. Bu oluklar çürümeye en yatkın bölgelerdir. Dişleri çürümeden korumak için bu oluklar dolgu benzeri özel kapatıcı materyallerle kapatılmaktadır.

Flor Tedavisi Zaralımıdır?

Flor dişlere sağlamlık sağlayan ve çürümeden koruyan önemli bir elementdir. Flor içeren patlar kısa sürelerle özellikle dişlenme dönemindeki çocuklara uygulanarak yeni süren dişlerin korunması sağlanır. Florun insan sağlığına kanıtlanmış herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Sadece jel formunda uygulanırken çocuk çok miktarda yutarsa mide bulantısı oluşabilmektedir.

Flor Nasıl Uygulanır?

Flor kliniklerde jel ve vernik formunda uygulanabilir. Jeller plastik kaşıklarla çocuğun ağzına konarak belli bir süre beklenir ve sonra çocuk tükürtülür. Vernikler ise özel fırçalarla diş yüzeylerine hekim tarafından uygulanır. İşlemden sonra flor etkisinin iyileştirilmesi için çocuğa yarım saat hiçbir şey tüketmemesi tembihlenir.

Yer Tutucu Nedir ve Gerekli midir?

Süt dişleri çeşitli nedenlerle zamanından önce kaybedilebilmektedir. Süt dişleri ardından gelecek olan daimi dişler için rehber görevi gördüğünden yerlerinin korunması önemlidir. Aksi takdirde sürecek olan daimi dişler çarpık ve bozuk şekilde süreceklerdir. Bu nedenle bu boşluklar komşu dişlerden destek alınarak oluşturulan sabit metal veya akrilik hareketli apareylerle korunarak komşu dişlerin bu boşluklara devrilmesi engellenmiş olur.

Süt Dişlerine Dolgu ve Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Süt dişleri de daimi dişler gibi çürüyebilmekte ve bu çürükler ağrı oluşumuna neden olabilmektedir. Daimi dişlerde olduğu gibi süt dişlerinde de kompozit içerikli dolgular yapılabilmektedir. Süt dişlerinde uygulanan dolgu materyali flor salıp dişi çürükten koruyabilen bir kompozit materyaldir ve kompomer adı verilir.

Çürük ilerleyip dişin pulpasına ulaştığı zaman ise kanal tedavisi gerekli olacaktır. Süt dişlerin kanalları daimi dişlere göre daha küçüktür. Ayrıca süt diş kökleri zamanla eriyeceğinden kanal dolgusu olarak rezorbe olabilen materyaller kullanılmaktadır.