Diş Gıcırdatma | Bruksizm

Diş Gıcırdatma | Bruksizm

TME (temporamandibular eklem) denilen alt çeneyi kafatasına bağlayan eklem oldukça kompleks yapıdadır. Bütün yönlerde hareket edebilen ve kemikler arasında disk bulunan bir eklemdir. Uygun olmayan protezler, diş gıcırdatma, dişlerdeki çapraşıklıklar ve genetik özellikler bu eklemde düzensizliklere yol açabilmektedir. Bunun sonucunda ilgili bölgede ve başta şiddetli ağrılar, ağız açmada ve çiğnemede zorluk oluşabilmektedir. Ayrıca eklemdeki sorundan ötürü ağız açıp kapatırken sesler gelebilir.

Diş gıcırdatma (bruksizm) psikolojik kaynaklı bir alışkanlıktır ve genellikle istemsiz olarak geceleri uyurken ortaya çıkmaktadır. Sabah uyanıldığında çenede ve şakak bölgesinde şiddetli ağrılar ile karakterizedir. Daha ileri aşamalarda ağız açmada zorluklar yaşanabilir. Eklemde düzensizlikler meydana gelip ağzı açıp kapatırken klik şeklinde sesler duyulabilir. Ayrıca yıllar boyu var olan diş sıkma alışkanlığı sonucunda dişler aşınıp boyları kısalabilir. Bunun sonucunda hasta ağzının dikey boyutunda azalma ve dişlerde hassasiyet problemleri ortaya çıkabilir.

Eklem Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer rahatsızlığın sebebi ağızda bulunan uygunsuz restorasyon veya protezler ise bunlara müdahele edilir. Diş sıkma alışkanlığı varsa uyurken kullanılmak üzere gece plağı yapılır veya kas gevşetici verilebilir. Daha ileri aşamalarda eklemin özel sıvılarla yıkanması veya kortizon enjeksiyonu yapılabilir.

Gece Plağı Nasıl Yapılır?

Gece plağının yumuşak, sert ve splintli olarak çeşitleri vardır. Eğer diş sıkma hafif düzeydeyse yumuşak plaklar ilerlemiş ise sert plaklar kullanılabilir. Eğer hastada dişlerin kapanış ilişkileri de düzenlenmek isteniyorsa splintli plaklar hazırlanabilir. Öncelikle hastadan ölçü alınır. Bu ölçüler laboratuvara gönderilerek plaklar hazırlanır. Son seansta plağın uyumlanması yapılarak hastaya teslim edilir.