Yetişkinler İçin Koruyucu Diş Hekimliği

Yetişkinler İçin Koruyucu Diş Hekimliği

Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları ilerleyip ciddileşene kadar belirti vermediklerinden koruyucu diş hekimliği büyük bir önem arz etmektedir. Bu amaçla mutlaka rutin diş hekimi kontrollerine gidilmeli, hekim tavsiyesi dogrultusunda ideal ağız hijyeni sağlanmalıdır. Muhtemel problemlerin önceden farkedilmesi ve önünün alınmasıyla hem yaşam kalitesi hem de yüksek tedavi masrafları açısından avantaj sağlanmış olacaktır.


İdeal Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Dişler hergün mutlaka iki sefer orta yumuşaklıkta bir diş fırçasıyla diş etlerinden dişlere doğru fırçalanmalıdır. Fırçalamanın biri mutlaka gece yatmadan önce olmalı ve bu fırçalamdan sonra hiçbirşey tüketilmemelidir. Dişlerin arayüzleri de en az görünen yüzeyleri kadar kritik önemdedir. Genellikle bu nokta ihmal edilmesiyle sık sık arayüz çürükleri ve dişeti hastalıkları oluşmaktadır. Çünkü diş fırçalarının kılları bu arayüzlere yeterince ulaşamamaktadır.

Dişlerin arayüz temizliği diş ipi veya özel arayüz fırçalarıyla gerçekleştirimektedir. Diş ipi kullanımı da gece yatmadan önce hergün bir defa mutlaka gerçekleştirilmedir. Ayrıca dil üzeri de diş fırçası veya özel dil temizleme apareyleriyle temizlenmelidir.

Diş Hekimi Kontrolü Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?

Diş çürükleri dişin canlı dokusuna ulaşana kadar herhangi bir belirti vermemektedirler. Canlı kısma ulaşıp ağrıya neden olduğunda ise oldukça ilerlemiş olup ancak kanal tedavisiyle tedavi edilebilirler. Ayrıca diş eti hastalıkları da sinsi bir şekilde gelişip ileri ancak ileri aşamalarda hastalar farkına varabilir. Bu sebeplerden ötürü bireyler dişlerinden herhangi bir şikayeti olmasa bile 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmelidir. Böylece oluşabilecek problemler erken aşamada muayene ve radyagrofi ile tespit edilip erkenden müdahele imkanı sağlanacaktır.