Protez Diş

Protez Diş

Diş kayıplarında ilgili bölge hem fonksiyon hem de estetik açıdan gerekli olduğu üzere özel materyallerden yapılan yapay bir diş yapısıyla doldurulmalıdır. Bu yapılara diş protezi adı verilir. Diş protezleri diş eksikliklerinin sayısı, pozisyonu ve hastanın beklentilerine göre değişebilen çeşitlere ayrılırlar. Genel olarak diş protezleri sabit ve hareketli olarak ikiye ayrılırlar. Sabit protezler ağızdaki mevcut dişleri veya yapılan implantları altyapı olarak kullanıp bunlara yapışan protezlerdir.

Günlük yaşamda ağızdan hiç çıkmazlar. Hareketli protezler ise ya mevcut dişlerden veya damak yapısından destek alıp tutuculuk sağlarlar. Çıkarılıp takılabilirler ve yatmadan önce mutlaka çıkarılmalıdırlar. Sabit ve hareketli protezlerde kendi içlerinde çeşitlere ayrılmaktadırler.


Sabit protezlar tek başına mevcut bir dişin üzerine uygulanacaksa bunlara kron, komşu dişlere yapışıp boşluk üzerinde oluşturulan gövde vasıtasıyla boşlukları dolduranlara ise köprü adı verilir. Ağızda diş mevcutsa yapılan hareketli protezlere parsiyel protez, hiç diş kalmamışsa yapılan protezlere ise total protezler adı verilmektedir.hijyen sağlanmalıdır. Aksi taktirde ağızda koku problemine yol açabilmektedirler.terilerin yoğunlaşıp birikebileceği alan da artmaktadır. Protezler uygun şekilde temizlenmez ve geceleri çıkarılmazsa ağızda yara, enfeksiyon gibi ciddi problemlere yol açabilir. Bu yüzden haraketli protezler hergün gece yatmadan öne doğal dişler gibi mutlaka fırçalanmalı uygun bir solüsyon ve kap içinde sabaha kadar bekletilmelidir