Travma Gören Dişler

Travma Gören Dişler

Çocuklarda çeşitli aktiviteler sırasında kazalar meydana gelebilmekte ve özellikle ön bölge dişlerinde kırıklar, dudak ve diş etlerinde yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda panik yapılmamalı mümkünse kırık parça bulunup onunla beraber hekime başvurulmalıdır. Eğer diş yuvasından tamamen çıkmışsa dişe fazla dokunmadan yıkanmalı yerine yerleştirmeye çalışılmamalı, tükrük veya süt içerisine konularak getirilmelidir.

Kırılan Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Travmatik durumlarda kırık bölge büyük boyutta değilse ve dişin canlı kısmına ulaşmadıysa kompozit dolgularla tamir edilebilir. Kırılan ön dişlerin geriye kalan kısımda herhangi bir kesim oyma işlemi yapılmadan uyumlu renkteki estetik kompozit materyalleriyle ilgili bölge tamamlanır. Kırık hattı maskelenerek doğal ve estetik bir görünüm kazandırılır. Eğer kırık dişin pulpasını içine alıyosa kanal tedavisi ve porselen kron gibi daha ileri seçeneklere geçilir.

Yuvasından Çıkan Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Diş öncelikle hekim tarafından uygun şekilde temizlenip dikkatlice soket içerisine yerleştirilir. Daha sonra diş komşu dişlerle beraber splintlenerek sabitlenir. Eğer kök oluşumu tamamlanmış bir diş ise veya dişin canlılığı devam ettirilemiyorsa kanal tedavisi uygulanarak dişin enfekte olması önlenir. Uygun sabitlik sağlandığında splint çıkarılarak tedavi bitirilir ve hasta takibe alınır.