Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmanın ön koşulu ağız ve diş temizliğinin düzenli olarak gerçekleştirilmesidir. Dişlerin, diş etlerinin sağlığının sürekliliğini sağlamak ancak bu durumda mümkün olabilir. Aynı zamanda koruyucu diş hekimliği uygulamalarından da faydalanılarak olası problemlerin gerçekleşme olasılığı düşürülebiliyor. Koruyucu diş hekimliği, dişlerin sağlığının ve fonksiyonlarının korunması olarak tanımlanabilir. Dişlerle ilgili alınan tedbirler çok basit ve küçük gibi görünebilir. Ancak bu tedbirler, ileride büyük sorunların ortaya çıkmasını gayet başarılı bir şekilde önleyebiliyor. Dolayısıyla bu işlemlerin uzun vadede ne kadar önemli olduğunun net olarak anlaşılması mümkün oluyor. 

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir küçük sorunun tedavi edilmemesi, bu sorunun daha da büyümesine ve hızla ilerlemesine yol açacaktır. Ancak her bireyin yılda 1 ya da 2 defa diş hekimine başvurması, rutin kontrollerini yaptırması durumunda bu küçük sorunlara hemen müdahale edilebilir. Böylece hem daha kolay hem de daha kısa bir tedavi süreci ile sorunun ortadan kaldırılması sağlanır. Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında sadece yetişkinler değil çocuklar da faydalanabiliyor. Flor uygulaması ya da fissür örtücü işlemler gibi çeşitli uygulamalar sayesinde çocukların da ağız ve diş sağlığının korunması mümkün oluyor. 

Genel olarak koruyucu diş hekimliğinde 3 önemli unsur olduğunun altını çizebiliriz. Bunlar; 

  • Sorunların tespiti ve tedavisi 

  • Ağzı ve diş sağlığının korunmasına yönelik eğitimler 

  • Rutin ağız ve diş kontrollerinin yapılması 

Doğru Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ağız ve diş sağlığını korumak için öncelikle dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir. Dişlerin doğru şekilde fırçalanması ve aynı zamanda diş aralarının temizliğinin yapılması da önem taşıyor. Bunun için diş ipi kullanımını artık bir alışkanlık haline getirmekte fayda olacaktır. Diş yüzeylerinde diş taşlarının oluşmasını önlemek ve bu sayede diş etlerinin sağlığını da korumak ancak bu durumda mümkün olabilir. Diş hekimi tarafından önerilen gargaralar da ağız ve diş sağlığını korumayı sağlayabiliyor. 

Günde 2 defa dişlerin fırçalanması, diş sağlığının korunması bakımından önem taşıyor. Günde sadece 1 defa diş fırçalamak, ağız içerisinde biriken yemek artıklarının ya da bakterilerin temizlenmesi için yeterli olmayacaktır. Keza diş ipi kullanımının ihmal edilmesi de doğru ağız bakımı yöntemlerinden ödün vermek anlamına gelir. Diş çürüklerinin temel nedeni ağız içerisinde biriken asit ve bakterilerdir. Asit ve bakteriler hem dişlere hem de diş etlerine ciddi zararlar verir. Bu zararları önlemenin yolu ise doğru, düzenli ve etkin bir ağız ve diş temizliğinden geçiyor. 

Sadece yetişkinlerin değil çocukların da belirli bir yaştan sonra dişlerini fırçalamayı bir alışkanlık haline getirmesi gerekir. Yapılan araştırmalar neticesinde, çocukluk döneminde diş fırçalamaya alışan kişilerin daha sağlıklı dişlere sahip olduğu, bu alışkanlığı ömrü boyunca sürdürdüğü belirlendi. Dolayısıyla ailelerin çocuklarına belirli bir yaşta diş fırçalamayı öğretmesi ve bunu alışkanlık haline getirmesini sağlaması gereklidir. 

Koruyucu Diş Hekimliği Tedavileri Neler? 

Koruyucu diş hekimliğinde hangi tedavilerin yapılacağı ya da hangi işlemlerden faydalanılacağı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle aşağıdaki uygulamaların kullanıldığını söyleyebiliriz: 

  • Fissür örtücü işlem

  • Flor uygulaması 

  • Çürük testi 

  • Hastada diş sıkma alışkanlığının tespiti ve giderilmesi 

  • Diş ayrıklığının belirlenmesi ve tedavi önerisi 

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamalarına Ne Zaman Başlanmalı? 

Çocukluk döneminde bu uygulamalardan faydalanmaya başlamak en doğru seçim olacaktır. Çocuklarda süt dişlerinin çıkması ile birlikte rutin diş kontrollerine başlanması gerekir. Daimi dişlerin çıkmasıyla birlikte kontrollerin aksatılmaması ise çok büyük bir önem taşır. Ancak yetişkinlik döneminde de koruyucu diş hekimliği uygulamalarından faydalanılabiliyor. 

UZMAN MAKALELERİ
UZMAN MAKALELERİ
Ağız ve Diş Tedavileri ile ilgili yenilikçi bilgiler, püf noktalar, bakım önerileri ve daha fazlası uzman tedavileri sayfamızda. Keşfet!
Uzman Makaleleri