Çocuklarda Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Süt dişleri bebeklerde ilk çıkmaya başlandığı andan itibaren 3 yıl içerisinde oluşumlarını tamamlar. Bu dişler genellikle çocuklar 5 yaşına geldiği andan itibaren dökülmeye başlar. Dökülen süt dişlerinin yerine ise zamanla daimi dişler gelir. Süt dişleri genellikle zamanı geldiğinde kendiliğinden dökülür. Buna karşın bazı durumlarda alttan gelen daimi dişin baskısı sonucunda da düşebilmektedir.

Bazı süt dişleri ise alttan daimi diş gelmesine karşın düşmeyebilir. Bu tip bir durumda uzman bir diş hekimine başvurmak gerekir. Düşmeyen dişler genellikle çekilmektedir. Çekilmeyen süt dişler yüzünden daimi dişler şekil bozukluğu ile çıkabilmektedir.

Süt Dişi Ne Zaman Çıkar?

İlk süt dişlerinin çıkması bazı bebeklerde erkenden yaşanabilirken bazılarında ise daha geç olabilir. Hatta bazı bebekler süt dişleri ağzından doğabilir. Bu durum oldukça normaldir ve ebeveynleri endişelendirecek hiçbir durum yoktur. Süt dişleri genellikle dört ve yedinci ay arasında çıkmaya başlar. Bu dişler bebeklerin yemek yemesine, konuşmasına ve kalıcı dişlerin yerini korumasına yardımcı olur. Bu sebeple bir süre sonra dökülecek olsalar dahi bakımlarının ve temizliklerinin yapılması gerekir. Süt dişleri yapılacak düzenli ağız ve diş bakımı çocuğunuzu birçok olası sorundan koruyacaktır.

Süt dişleri arasında, ilk olarak ağız içerisinde görünmeye başlayan dişler, alt çenede yer alan ön kesici dişlerdir. Sonrasında üst çene yapısı üzerinde yer alan ön kesici dişler de çıkmaya başlar. Sonrasında ise sırayla alt ve üst çene yapısında yer alan dişler, bebeklerin gelişimine bağlı olarak tek tek çıkmaya başlar.

Süt Dişleri Nasıl Dökülür?

Bebekler zaman içerisinde gelişimini tamamlarken, süt dişleri de gelişimini tamamlarlar. Bebeklik döneminin ardından çocukluk dönemine geçilmesiyle birlikte sür dişleri de teker teker dökülmeye başlar. Kalıcı dişler çıkmaya başladığı zaman ilk olarak üstlerinde yer alan süt dişlerine baskı yaparlar. Bu durum süt dişlerinin gevşemesine ve sallanmasına yardımcı olur. Bu şekliyle gevşeyen ve sallanan süt dişleri kendiliğinden düşer. Kendiliğinden düşmeyen dişler ise çeşitli yöntemlerle çekilirler.

Kendiliğinden düşen süt dişler, kalıcı dişlerin çıkması için gereken boşluğu ve yeri oluştururlar. Süt dişlerinin düşmesi genel olarak çocuklar 5 yaşına geldiğinde başlar. Hangi süt dişin önce düşeceği ise kesin değildir. Buna karşın tüm süt dişleri belirli süreler sonrasında düşecektir. Düşmeyen süt dişlerin ise çekilmesi gerekir.

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Süt dişlerinin hangi sırayla çene kemiğinden düşeceği kesin olarak belli değildir. Buna karşın yapılan araştırmalar doğrultusunda genel bir sıralama oluşturulmuştur. Çocuğunuzdaki süt dişlerin dökülme sırasının buna uyup uymaması önemli değildir. Oluşturulan bu sıralamaya göre ilk olarak ön kesici dişler düşmeye başlar. Ön kesici dişler, ilk çıkan süt dişlerdir. Bu dişler genellikle 5 ve 6 yaşlarında düşmeye başlarlar.

Ön dişlerin ardından ise yan kesici dişler düşmeye başlar. Bu dişler genel olarak 6 yaşında düşerler. Köpek ve azı dişleri ise çocuklar 9 yaşlarına geldiklerinde düşmeye başlar. Bununla birlikte arka azı dişler 10 yaşlarından itibaren düşmeye başlarlar.

Süt dişleri bazen kendi kendilerine kolaylıkla düşebilir. Bazense ne kadar sallansa ve gevşese de kendiliğinden düşmezler. Bu dişlerin ne zaman düşecekleri belli değildir. Bu sebeple dişleri yutma riski ortaya çıkabilir. Bu durumun önlenmesi için kalan süt dişlerinin uzman hekimlerce çekilmesinde fayda vardır.

Süt Dişleri Nasıl Korunur?

Çocuklarda, her ne kadar dökülecek de olsa süt dişlerini korumanız ve bakımını yapmanız önemlidir. İleride gelecek olan kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkması açısından koruma önlemlerinin alınması gerekir.

Bebeklerde ek gıdaya başlar başlamaz, ağız bakımına da başlamak gerekir. Diş etlerinde düzenli bakım yapılması, biberon çürüğü adı verilen çürümelere engel olabilir. Bunun için çocuğunuzu biberonla uzun süre baş başa bırakmadan, sizin gözetiminiz altında beslenme ihtiyacını tamamlamasını sağlamalısınız. Biberon ve emzik gibi ürünler, uzun süreli kullanımlarda diş çürüklerine sebep olabilir.

Bebeğinizin süt dişlerini korumak için, her akşam yatmadan bebek fırçası yardımıyla diş ve ağız temizliği yapılmalıdır. Bebekler iki yaşına geldiği andan itibaren diş fırçalamayı öğretmek daha faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlayarak, şeker tüketim oranlarına dikkat edebilirsiniz. Bu önlemler süt dişlerinin yanı sıra kalıcı dişlerin korunmasında da önem taşır.

Diğer Uzman Makaleleri
Tüm Uzman Yazılarımız
Tüm Uzman Yazılarımız