Diş Eti Kanaması Ciddi Bir Problem Midir?

Diş eti kanaması genellikle ciddi bir periodontal hastalığın belirtisidir. İlk başta özellikle dramatik görünmeyen şey, en kötü durumda, diş kaybına bile yol açabilir. Diş eti iltihabına ne sebep olur ve bu konuda neler yapabilirsiniz?

Özet:

Diş etlerine teknik olarak diş eti denir ve periodonsiyuma aittir, bu nedenle bu bölgedeki bir hastalık diş kaybına da yol açabilir. Diş eti çene kemiği üzerinde yer alır ve diş, kemik ve ağız boşluğu arasındaki geçişi kapattığı hassas diş boynu bölgesinde dişlerinizi korur. Kural olarak, diş eti kanaması, iltihaplanmanın en yaygın belirtisidir ve bunun birçok nedeni olabilir.

Kanayan diş etlerini nasıl tanırsınız?

Mutlaka sizin de başınıza gelmiştir: akşam dişlerinizi fırçalarsınız ve lavaboya tükürdüğünüzde küçük kan izleri görürsünüz - ya da sert, kuru ekmeği ısırır ve ardından ağzınızda hafif bir metalik tat hissedersiniz. Diş ipi kullandıktan sonra diş eti kanaması da yaygın değildir. Diş ipi kullandığınız için diş eti kanamasının normal olduğunu düşünmemelisiniz.

Diş eti kanamasının nedenleri ve hastalıkları

Vücudunuzun geri kalanında olduğu gibi, mekanik bir yaralanma kanamaya neden olur. Diş etleriniz için de aynı şey geçerlidir: sivri veya keskin bir şeyi ısırırsanız, çabucak rahatsız edici hale gelebilir. Diş etleri sağlam ise yaralanmalar dışında kanama olmaz. Ancak bu genellikle ağzınızda hızla yenilenen tek bir noktadır. Kural olarak, etkilenen ve semptomlara neden olan diş ve diş etleri arasındaki boşluktur, yani bakteriler içine girdiğinde ve burada kötü bir iltihaplanmaya neden olabilir.

Diş eti kanamasının en yaygın nedenleri ve hastalıkları şunlardır:

  • kötü ağız hijyeni
  • hormonal etkiler
  • alkol ve sigara
  • bağışıklık sisteminin zayıflaması: hastalıklar, yetersiz beslenme, zihinsel stres

Belirtiler:

  • diş eti iltihabı
  • kronik periodontitis
  • agresif periodontitis

Şiddetli, aniden ortaya çıkan özel formlar:

Nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı:

  • Ağız kokusu ile diş etlerinin enfeksiyonu

Nekrotizan ülserli periodontitis:

  • periodonsiyum da etkilenir

Kötü ağız hijyeni

Yemekten kısa bir süre sonra dişlerinizde ince bir plak tabakası oluşur. Dişler seyrek olarak temizlenirse, bu plak sert plak (tartar) haline gelebilir. Bu, ağız boşluğundaki bakterilere çoğalma için en iyi temeli sunar.

Ayrıca dişlerinizi normal şekilde fırçalarken ulaşılması zor alanlar genellikle ihmal edilir. Bu, özellikle dişler arasındaki boşlukları ve "son" dişlerin arkasındaki alanları içerir. Burada bakteriler acele etmeden yayılabilir, derinlere nüfuz edebilir ve diş ile diş arasındaki boşluğa yerleşebilir.

Dikkatli ağız hijyenine rağmen düzenli veya inatçı diş eti kanaması meydana gelirse, muayene ve tedavi edilebilmesi için derhal diş hekimi ile kontrol randevusu alınmalıdır. Çünkü arkasında başka hastalıklar olabilir.

Diş eti iltihabı

Sağlıklı bir ağız florası, dengeyi sağlayan yüzlerce farklı bakteri türünden oluşur. Bu denge bozulursa, bu boşluktaki bakteriler diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur ve diş eti iltihabı gelişir. Diş eti iltihabı (veya periodontitis) tespit edilirse tedavi hemen başlatılabilir.

İşin iyi yanı: Diş eti iltihabı genellikle kapsamlı temizlik ve ağız hijyeni ile giderilebilir ve iyileştirilebilir. Diş eti iltihabı tedavisi bu nedenle nispeten karmaşık değildir.

Periodontitis

Ancak diş eti iltihabı ortadan kaldırılmazsa kronik bir duruma dönüşür: periodontitis. Kronik diş eti iltihabında artık sadece diş etleri değil, çene kemiğini de içeren tüm periodonsiyum etkilenir. Bunun sonucunda kemik kırılır ve dişler gevşer ve en kötü durumda diş kaybı olur.

Diğer Uzman Makaleleri
Tüm Uzman Yazılarımız
Tüm Uzman Yazılarımız