Tatlı Yerken Dişlerim Neden Ağrıyor?

Diş ağrısı tatlı, ekşi ve tuzlu veya soğuk ve sıcak içeceklerle oluyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir. Diş ağrısı her zaman diş çürüğünden kaynaklanmak zorunda değildir. Tatlı yerken gelişen diş ağrısı konusunda bunları bilmelisiniz.

Diş Minesi, Sement Ve Dentin: Dişlerin Koruyucu Kalkanı

Sağlıklı bir dişte diş etlerinden dışarı çıkan dişin kuronu mine tarafından korunur. Diş minesi kemikten daha serttir ve vücuttaki en sert maddedir. Önemli bileşenler fosfat ve kalsiyumdur. Bozulmuş diş minesi sonsuza kadar kaybolur. Dişin kökü ise diş etlerinde gizlidir ve çene kemiğine doğru çıkıntı yapar. Diş etleri diş kökü için önemli bir korumadır. Ayrıca diş kökü koruyucu diş kalkanı ile çevrilidir.

Sementin altında dentin bulunur. Dentin, diş maddesinin en büyük bölümünü temsil eder ve ayrıca esas olarak fosfat ve kalsiyumdan oluşur. Dentin ayrıca kemikten daha sert, ancak diş minesinden daha yumuşaktır. Dentin kendini yenileyebilir. Dentinin altında diş özü (pulpa, diş siniri) bulunur. Dişin kuronu hasar görmüşse veya dentin açığa çıkmışsa, dış uyaranlar pulpaya daha kolay iletilebilir. Diş hassastır. Tatlı yerken diş ağrısı gelişebilir. Diş ayrıca sıcağa ve soğuğa hoş olmayan bir şekilde tepki verebilir.

"Vücudumuzdaki her organ gibi, her dişin karmaşık bir kan damarı, lenf damarları ve sinir lifleri vardır. Bunlar, pulpa adı verilen diş özünden dentin olarak da adlandırılan dentine kadar uzanır. Bu, sıcağı, soğuğu, basıncı veya kimyasal uyaranları ve ayrıca acıyı algılamamızı sağlar".

Tatlı Yerken Diş Ağrısı: Diş Minesi Ve Dentin Olmadan Diş Ağrır

Tatlı, ekşi veya tuzlu şeyler yediğinizde veya sıcak ve soğuk içecekler içtiğinizde diş ağrıyorsa bunun nedeni ya diş kronunda ya da diş kökündedir. Diş minesi çürük nedeniyle aşınmış veya hatta delinmişse, dış uyaranlar, bu durumda şeker ve tuz kristallerinden ve asitlerden gelen uyaranlar koruyucu bir bariyer olmadan dişin içine iletilir. Aynısı sıcaklık uyaranları için de geçerlidir. Sonucunda diş ağrır.

Örneğin diş eti iltihabı (apse), periodontium iltihabı (periodontitis) veya bir çene ameliyatı sonucu diş etleri çekildiyse, dişin boynunun bir kısmı açığa çıkar. Diş kalkanı geçirgen ise, dış uyaranlar dentine çarpar ve burada küçük dentin tübüllerinden geçerek doğrudan dişin iç kısmına geçerek pulpaya ulaşır. O zaman ise tatlı, tuzlu ve ekşi ile sıcak ve soğuk içeceklerle diş ağrısı oluşur.

Çok Diş Fırçalamak Her Şeyi Daha Da Kötüleştirebilir

Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizi çok sert ovalarsanız, çok sert bir diş fırçası kullanırsanız veya agresif temizlik maddeleri içeren diş macunu kullanırsanız, tatlılarda diş ağrısı oluşma riski artar. Ağır ovma diş minesini aşındırır (aşınma) ve koruyucu tabaka zamanla incelir. Diş minesi ne kadar ince olursa, uyaranların iletilmesi o kadar kolay olur. Koruyucu tabaka ince olduğunda çürüklerin dişin içine girmesi de daha kolaydır.

Diş fırçasıyla ovma, açıkta kalan hassas diş boyunları için de önemlidir. Diş fırçasının basıncı dişin içine iletildiği için genellikle dişler fırçalarken zaten ağrır. Koruyucu kök çıkarılır ve dentin açığa çıkarsa, diş ağrısı tatlı ve diğer uyaranlarla artar. Ağrıya duyarlı dişler, tıbbi terim olan dentin aşırı duyarlılığı ile tanımlanır. Çikolata ve bisküvi gibi tatlılar, tuzlu hamur işleri ve ekşi meyveler yerken dişiniz ağrıyorsa veya soğuk ve sıcak içecekler içerken dişiniz ağrıyorsa mutlaka diş hekimine görünmelisiniz. Bu, diş ağrısı için çürüklerin suçlanıp suçlanmadığını veya nedenin diş etlerinin çekilmesinde ve diş köklerinin açıkta olup olmadığını inceler.

Diğer Uzman Makaleleri
Tüm Uzman Yazılarımız
Tüm Uzman Yazılarımız