Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, dişleri yerinde tutan (çene) bölgesinde, diş etlerinde veya kemikte bir irin (apse) birikintisinin oluştuğu bir durumdur.

Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bu, ağızdaki bir enfeksiyon hiç tedavi edilmediğinde veya yeterince tedavi edilmediğinde olur. Diş apsesi yaygın bir durumdur ve her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle birçok insan hayatları boyunca diş etlerinde apse yaşar. Semptomlar ağızda ve çenede şiddetli ağrı, diş etlerinde veya yüzde şişme ve muhtemelen ateşi içerir.

Tedavi, enfekte olmuş dokunun dişten çkarılmasını ve irin boşaltılmasını içerir. Antibiyotik gerekebilir. Etkilenen çoğu insan tedaviden sonra iyileşir.

Diş Apsesi Geliştirme Riskleri

Diş apselerine ağızdaki bakteriyel enfeksiyonlar neden olur. Bu enfeksiyonlar, etkilenen dişin etrafındaki diş etlerine, kemiğe ve diğer dokulara yayılabilir. Ağız hijyeni kötü olan kişilerde diş apsesi gelişme olasılığı daha yüksektir. Diyabet veya zayıf bağışıklık sistemi gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin diş apsesi geliştirmesi diğerlerine göre daha olasıdır.

Diş Apsesi Belirtileri

Diş apsesinin en sık görülen semptomu, dişte ve çevresindeki diş etlerinde ve kemikte zonklayan bir ağrıdır. Ağrı aniden ortaya çıkar, giderek kötüleşir ve sıklıkla yanağa, kulağa veya boyuna yayılır. Diş gevşeyebilir.

Diş etleri ve yüz genellikle apseden etkilenen tarafta şiş ve kırmızıdır. Ayrıca dişler sıcağa ve soğuğa karşı aşırı duyarlı olabilir. Etkilenenlerde ayrıca ağız kokusu ve ateş olabilir. Yutma ve hatta nefes alma zorluğu çok daha az sıklıkta ortaya çıkabilir.

Teşhis

Tanı genellikle semptomlara ve fizik muayene sonuçlarına dayanır. Yüzün bir X-ışını veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması tanıyı doğrulayabilir.

Diş Apsesi Tedavisi

Ağrı, parasetamol veya ibuprofen alarak hafifletilebilir. Diş apsesinin tedavisi dişin etrafında oluşan irin boşaltılmasını gerektirir. Bazen enfeksiyon kanal tedavisi ile tedavi edilebilir. Etkilenen doku dişin içinden çıkarılır. Bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekir. Enfeksiyon şiddetli ise antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Ağız Bölgesinde Ne Tür Apseler Oluşur?

Prensip olarak, tüm ağız ve çene bölgesinde apseler mümkündür. Bunlar ağızda, örneğin çiğneme kaslarında meydana gelen bir iltihaplanma sonucu ortaya çıkarsa, yemek ve içmek gibi günlük şeyler ağrılı bir işlem haline geldiğinden, yaşam kalitesinde önemli kısıtlamalar olabilir.

Burada özel bir durum, örneğin çene kemiğindeki iltihaplanmanın neden olduğu ve etkilenen bölgeye bağlı olarak ağrı, yutma güçlüğü ve ısınan ve kızaran şişlikler ile fark edilen çene apsesidir. Örneğin, diş eti kısmı iltihaplandığında, yirmi yaş dişleri kırıldığında ve kök ucu takviyesi ile komplikasyonlar ortaya çıktığında ve ayrıca ağızda iltihaplanma ile ilişkili diğer diş hastalıklarında ortaya çıkarlar.

Ağızda böyle bir iltihapla ilgili en büyük sorun, altta yatan irinin etkilenen dokuyu yok ederek dışarı çıkmasıdır. Özellikle üst çene bölgesinde, irin beyni beslemekten sorumlu damarlara girme riski de vardır. Bu durumda hayati tehlike bile olabilir. Buna göre ağızdaki herhangi bir iltihap diş hekimi tarafından hızla tedavi edilmelidir.

Ağızdaki Apseye Karşı Ne Yardımcı Olabilir?

Diş etlerinde şişme, daha spesifik olarak, ağızdaki iltihaplanmaya yanıt olarak doku kalıntılarının ve irin biriktiği bir boşluktur. Bu nedenle, irinin akabilmesi ve kalan yaranın dezenfekte edilmesi tedavi için önemlidir. Böyle bir iltihabın oluşumunun ilk aşamalarında, antibiyotiklerin kullanımının özellikle etkili olduğu kanıtlanmıştır. Antibiyotikler, irini apse boşluğundan çekerek sorunsuz bir şekilde boşalmasını sağlar. Yarayı tedavi ederken temizlik ve hijyen çok önemli olmalıdır.

Diğer Uzman Makaleleri
Tüm Uzman Yazılarımız
Tüm Uzman Yazılarımız