20 Yaş Dişi

20 Yaş Dişi

20 yaş dişleri 17-22 yaşları arasında ağızda en geç süren ve en gerideki azı dişleridir. En geride olmalarından ve geç sürmelerinden dolayı birçok kişide yön ve eksen olarak anormal şekilde çıkmakta veya tamamen gömülü kalabilmektedir.

Çıkamayan veya anormal şekilde süren dişler iltihabi ve ağrılı durumlara sıkça neden olabilmektedir. Bu yüzden birçok hastada çekilmeleri gerekebilmektedir. Ayrıcan dişler sürse bile ulaşılması güç bir bölgede bulunduğundan yeterli bir hijyen sağlanamamkta ve hızla çürüyebilmektedirler. Kimi durumlarda da öndeki dişlere baskı yapıp ağızdaki mevcut dişlerin hizalarını bozabilmektedirler.

20 Yaş Dişi Çekimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle ilgili bölge lokal anestezik solüsyonla uyuşturulur. Dişin gömülülük durumuna göre dişeti veya kemik kaldırılarak özel el aletleri vasıtasıyla diş kemik soketinden çıkarılır. Daha sonra eğer gerekliyse birkaç ilgili bölgeye birkaç dikiş atılabilir.

20 Yaş Dişi Çekimi Ağrılı Mıdır ve Uzun mu Sürer?

Aslında 20 yaş diş çekimi sırasında ilgili bölge uyuşturulduğundan hasta ağrı duymamaktadır ve çekim süresi dişin pozisyonuna göre 15 dk ile 30 dk arasında değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın aşırı kaygı, korku veya sistemik hastalığına bağlı olarak sedasyon (uyutarak) ile de çekilebilmektedir. Eğer diş kemik içerisinde gömülüyse bir miktar kemik kaldırılacağından operasyondan sonraki bir iki gün hafif şişlik ve ağrı olması normaldir.

Bütün 20 Yaş Dişleri Çekilmeli Mi?

Eğer dişler düzgün bir pozisyonda sürmüşse ve kişinin ağız hijyeni ideal düzeyde ise ağızda kalmalarının herhangi bir sakıncası yoktur.

Çürük 20 Yaş Dişlerine Dolgu ve Kanal Tedavisi Gibi İşlemler Yapılır mı?

Küçük çapta çürüğe sahip 20 yaş dişleri ağızda kalmaları gerekiyorsa dolgu işlemi ile kutraılabilir. Derin çürüğe sahip ağrılı 20 yaş dişlerine ise kanal tedavisi yapılabilir. Ancak 20 yaş dişleri çoğunlukla anormal kanal yapılarına sahip olduklarından ve ulaşılmaları çok güç bir bölgede olduklarından yapılacak kanal tedavisinin başarı şansı oldukça düşmektedir. Mutlaka ağızda tutulması gerekmiyorsa çekilmesi daha daha uygun bir seçenektir.