Diş Beyazlatma | Bleaching

Diş Beyazlatma | Bleaching

Diş renkleşmesi birçok sebepten meydana gelebilmektedir. Eğer hasta şikayeti sadece dişlerin üzerindeki renklenmelerden kaynaklanıyorsa diştaşı temizliği ve ardından yapılan polisaj işlemiyle giderilebilir. Ancak çeşitli nedenlerle kendi doğal rengi sararan dişler beyazlatma materyelleriyle tek seansta beyazlatılabilmektedir.

Özel beyazlatma jelleri dişler üzerine uygun şekilde uygulanır ve belii bir süre beklenerek aktive edilir. Bazı dişlerde ilave ek bir seans daha uygulanabilir veya hastaya özel ısırma plağı yapılarak gece kullanımıyla evde beyazlatma sağlanabilmektedir.

Beyazlatılacak dişlerde diş eti problemi ve çürük olmamalıdır. Ayrıca dişlerdeki mevcut dolgular beyazlamayacağından beyazlatma tedavisinden sonra dolguların dişlerin yeni rengine göre yenilenmesi tercih edilir. Ayrıca bazı durumlarda kanal tedavili dişlerde genel olmayan sadece o dişi etkileyen koyu renkleşmeler meydana gelebilmektedir.

Bu dişlerin kanal tedavilerinde bir problem yoksa diş açılarak kavitesi boşaltılır ve buraya beyazlatma jeli uygulanır. Kavitenin üstü geçici bir şeklide kapatılarak 2-3 gün beklenilir. Bu süreçte yeterli beyazlık sağlandıysa işlem bitirilir aksi takdirde jel tazelenerek bir sonraki seansa ertelenir.

Diş Beyazlatma Zararlı mıdır?

Beyazlatma materyallerinin dişlere kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Ancak bu tedavi uygun hastalara yapılmalıdır. Öncelikle hastada diş taşı diş eti hastalığı ve aktif çürükler olmamalıdır. Bu yüzden beyazlatma tedavisinden önce diş taşı ve leke temizliği yapılmalıdır. Ağızda aktif çürükler varsa bu dişler tedavi edilmelidir.

Beyazlatma materyalleri yumuşak dokularda tahriş vb istenmeyen etkiler oluşturacağından beyazlatma jeli uygulanmadan önce diş etleri koruma materyaliyle kaplanır. Dudakları korumak içinse hastaya ekartör denilen ağız açıcı aparey takılır. Beyazlatma tedavisinin en önemli yan etkisi dişlerde tedavi esnasında veya hemen sonrasında oluşabilecek hassasiyet durumudur. Bu etkiyi önlemek adına hastanın dişleri tedaviden önce uyuşturulur. Ayrıca tedaviden sonra hastaya ağrı kesici önerilerek evde kullanması için hassasiyet giderici jeller verilebilir.

 

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Kalıcıdır?

Beyazlatma tedavisinin kalıcılığı tamamen hastanın alışkanlıklarına bağlıdır. Eğer hastada sigara,çay, kahve gibi renklendirici maddeler açısından yoğun bir kullanım mevcutsa 6 ay içerisinde dişlerin eski haline gelmesi olasıdır.

Fakat hastanın ağız bakımı iyi derecede ve renklendirici maddeleri fazla kullanmıyorsa beyazlık yıllar boyu devam eder. Bazı durumlarda beyazlığın idamesi için hastaya dişplağı yapılarak evde plak vasıtasıyla dişlerine uygulayabileceği idame jelleri verilebilir.