Diş Çekimi

Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Aşırı harap olmuş ve kurtarılmayacak durumdaki dişler uygun lokal anestezik solüsyon enjekte edilerek uyuşturulur. Öncelikle elevatör adı verilen el aletiyle çevresindeki dokular gevşetilir. Ardından davye adı verilen el aletiyle uygun şekilde kavranır. Takiben ideal yön ve şiddette kuvvet uygulanarak kemik soketinden çekilir. Bazı durumlarda diş kökleri kırılabilmekte veya baştan tek parça halinde çıkmayacağı anlaşılmaktadır.

Bu durumlarda dişler özel aletlerle bölünüp parçalar halinde kemik soketten çıkarılır. Bazı durumlarda yara iyileşmesini hızlandırmak için ilgili bölgeye dikiş atılabilir.

Çekimden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çekimden sonra ağza konulan gazlı bez yarım saat sonra atılmalıdır. Sonradan kan gelirse asla tükürülmemeli ve yutulmalıdır. Çünkü tükürme eylemi yara bölgesindeki pıhtıyı bozup daha fazla kanamaya sebebiyet verecektir. Çekimden sonraki 24 saat boyunca sigara, aşırı soğuk-sıcak ve çok sert gıdalar tüketilmemelidir.

Şişlik oluşumunu engellemek adına aralıklarla buz uygulaması yapılabilir. İlk bir iki gün ağrı oluşumu normaldir bu yüzden ağrı kesici kullanılabilir. Eğer dikiş atılmışsa hekimin belirttiği sürede dikişlerin alınması seansına gelinmelidir.