Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Çürük diş içerisinde ilerleyip pulpa denilen dişin canlı dokusuna ulaştığı zaman dişte dayanılmaz ağrılar oluşur. Bu durumda dişlerin kök kanallarına girerek onları canlı dokudan ve bakterilerden arındırdırmak gereklidir. Kök kanal girişleri özenle bulunup tespit edildikten sonra özel metal enstrümanlarla kök ucuna kadar ulaşılır.

Daha sonra genişletilen kanallar uygun solüsyonlarla dezenfekte edilip bakterilerden arındırılır. Genişletilip şekillendirilen bu kanallar kanal dolgu materyalleriye sıkıca doldurulup tıkanarak kanal tedavisi uygulanmış olur. Dişin üst kısmına ise ayrıca durumuna göre dolgu, onley veya kron işlemi uygulanarak tedavi tamamlanmış olur.

 

Kanal Tedavisi İşlemi Ağrılı mıdır?

Kanal tedavisi yapılacak diş bölgesi işlemden önce mutlaka anestezik solüsyon enjekte edilerek uyuşturulmaktadır. Bu yüzden hastalar genelde herhangi bir ağrı duymaz. Tedaviden sonra ise birkaç gün operasyon ağrısının olması normaldir. Bu sebeple hastaya ağrı kesici önerilebilir. Ayrıca hasta 2 haftaya kadar çiğnerken iligili dişte hassasiyet ve rahatsızlık hissedebilir.

Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Dişin durumuna göre değişmekle beraber eğer diş kökünde aktif veya kronik bir iltihap yoksa ve diş henüz canlılığını yitirmediyse genelde tek seansta bitirilir. Ancak diş kökünde aktif iltihap ve şişlik mevcut veya kronik bir iltihap fistül yoluyla ağız ortamına açılıyorsa ilk seansta sadece kanallar şekillendirilip dezenfekte edilir.

Diş üzeri geçici bir dolguyla kapanarak hasta bir hafta sonra diğer seansa çağrılır. Eğer belirtiler tamamen kaybolmuşsa kanallar doldurulup tedavi bitirilir. Ancak iyileşme tam sağlanamadıysa belirtiler tamamen kaybolana dek hasta birer hafta aralıklarla pansuman seanslarına çağrılır.

 

Ağrılı, Şişlik Oluşturmuş Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Aktif iltihaplı ağrılı ve şişimiş bir dişin sebebi bakteriler tarafından enfekte olmuş diş kanallarıdır. Bu yüzden böyle dişlere anında müdahele edilerek diş kanalları açılmalı ve mümkünse şişliğe neden olan iltihap boşaltılmalıdır.

Kanal tedavisi diş çekimi gibi yumuşak dokularda aşırı kanama ve harabiyete neden olmadığından kan yoluyla iltihabın tüm vücuda yayılması olası değildir. Ancak bazı hastalarda ağız açmayı veya dişe müdaheleyi imkansız kılacak kadar şişlik ve ağrı mevcut olabilir. Böyle hastalara antibiyotik reçete edilip iltihap şiddeti biraz azaldığında kanal tedavisine başlanabilir.