Porselen Kronlar | Kaplamalar

Porselen Kronlar | Kaplamalar

Dolgu vs işlemleriyle tamir edilemeyecek durumdaki dişler kesilip küçültülerek ölçüleri alınır. Laboratuvar ortamında altyapı üzerine porselen uygulanarak üretilen kronlar özel yapıştırıcılarla kesilmiş diş üzerine yapıştırılarak diş kaplanmış olunur. Porselen kaplamalar kullanılan materyallere göre metal destekli, zirkonyum ve tam seramik kronlar olarak ayrılırlar.

Kaplama İşlemi Kaç Seansta Biter ?

Birinci seansta diş özel frezlerle kesilerek küçültülür. Ardından dişin ölçüsü alınır. Diş üzerine aynı seansta geçici olarak akrilik maddesinden bir kron yapılır. İkinci seansta metal altyapının dişe uyumu ve yüksekliği kontrol edilir. Üçüncü seansta ise porselen uygalanarak tamamlanan kron dişe takılır. Herhangi bir uyumsuzluk yoksa yapıştıralarak tedavi bitirilir.

Metal Destekli Porselen Kronların Dezavantajı Nedir?

Bu kronların en büyük dezavantajı gri metal renginin porselen içinden dış ortama az miktarda yansımasıdır. Bu yüzden özellikle ön bölgede estetik açıdan sıkıntı yaratabilmektedirler. Ayrıca metalin esneme kabiliyetinin azlığından dolayı üzerindeki porselende zamanlar çatlama ve atmalar olabilmektedir.

Zirkonyum Kronların Metal Destekli Porselenden Farkı Nedir?

Zirkonyum kronlarda metal destekli kronlardaki gri metal altyapı yerine zirkonyum altyapı kullanılır. İşlem basamakları metal destekli kronlarla aynıdır. Zirkonyum beyaza yakın bir renkte olduğundan porselenin altından gri renk yansımamakta ve özellikle ön dişlerde daha estetik bir görünüm kazanılmaktadır. Ayrıca zirkonyumun esneme kabiliyetinden dolayı üzerindeki porselenin stabilitesi daha iyidir. Bu kronların dezavantajı ise maliyet olarak daha yüksek olmalarıdır.

Tam Seramik (E Max) Kronların Farkı Nedir?

Özellikle estetik kaygının yüksek olduğu ön dişler kaplanırken altyapı kullanmayarak güçlü porselenlerle kaplamalar hazırlanabilmektedir. Porselenin şeffaflığı sayesinde ön bölge dişlerde görünüm açısından çok daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bu kronlarda altyapı kulanılmadığından işlem basamakları kısalmakta ve uyum yakalndığı takdirde iki seansta tedavi bitirilebilmektedir.